Japonská polévka Ramen
Co je Ramen?
Ramen je fantastický, japonský a prostě oishii (velmi dobře chutnající) 🍜, ale co je to za pokrm a proč je tak populární po celém světě?
Jednoduše řečeno, ramen je japonská nudlová polévka 🍲, která se skládá z bohatého ochuceného vývaru (většinou dlouho taženého), jednoho z různých druhů nudlí a vybraného masa nebo zeleniny, často doplněná vařeným vejcem 🥚. V Japonsku je ramen považován za rychlé jídlo a mnoho malých restaurací a pouličních prodejců nabízí misku této lahodné polévky na zahřátí.
Obsah článku
- Miska na Ramen
- Kde má japonský Ramen tradici?
- Jak se připravuje Ramen?
- Styly vývaru ramen
- Nudle ramen
- Přílohy pro Ramen
Ramen se nejčastěji podává ve vlastnoručně dělaných keramických miskách specifického tvaru. Misky na polévku Ramen jsou otevřené a mají ve spod – do ruky padnoucí – část pro lepší držení. Podívejte se na pravé japonské misky na Ramen od značky Made in Japan.
Miska na Ramen
Ramen si můžete vychutnat z jakékoliv misky na polévku. Z naší zkušenosti si doporučujeme vychutnat Ramen z keramických misek, které jsou na tento druh polévky konkrétně vyrobeny. Mají otevřený tvar, aby se do misky vešlo více surovin a zároveň se z misky dobře srkalo. Vybrat si můžete z více kolekcí:
Kde má japonský Ramen tradici?
Pokrm ramen je značně regionalizovaný, v různých oblastech Japonska se podávají různé varianty, ačkoli všechny varianty vycházejí ze stejného konceptu vývaru a nudlí. Níže se podíváme na různé dostupné styly ramenu a ingredience, které se v nich používají.
Jak se připravuje Ramen?
Příprava autentického japonského ramenu může být náročná 🍜, hlavně kvůli času potřebnému na přípravu lahodného vývaru. Vynaložený čas však stojí za to – výsledkem je bohatý a chutný ramen, který si opravdu vychutnáte.
Ramen má mnoho variant díky různým vývarům, nudlím a přílohám. Základní kroky přípravy však platí pro všechny varianty.
Nejprve vytvořte vývar 🍲, poté připravte zálivky, jako je Chashu (vepřové maso) a Tamago (marinované vejce). Na závěr přidejte charakteristické nudle ramen, které tvoří podstatu této polévky.
Styly vývaru ramen
Jednou ze základních ingrediencí ramenu je vývar 🍲, který tvoří převážnou většinu výsledného pokrmu.
Ne všechny vývary jsou však stejné. Zde jsou uvedeny nejoblíbenější druhy vývarů:
- Shio (slaný) - známý jako Shio Tare, tyto vývary jsou často čiré nebo světlé a bývají spojovány s kuřecím masem, rybami nebo zeleninou. Tento styl vývaru je tradičně nejlehčí a bývá používán, pokud má být vývar výraznou chutí pokrmu.
- Shoyu (sójová omáčka) - známý jako shoyu tare, tento vývar je nejstarším ze stylů vývaru a obvykle se vyrábí ze směsi kuřecího nebo zeleninového vývaru a sójové omáčky. Tento styl vývaru je v Japonsku velmi oblíbený a často se kombinuje s kuřecím masem nebo mořskými plody, velmi zřídka se používá s vepřovým masem. Tento styl vývaru je často slaný a sladký a dobře se kombinuje s mnoha oblíbenými přísadami Ramenu.
- Miso - novější přídavek do vývaru ramen, do kterého se nyní často přidává pasta miso, která vytváří výraznou pikantní chuť. Použití miso je v ramenu velmi dobře patrné na první pohled, protože vývar je díky němu spíše neprůhledný než čirý. Zatímco Shio a Shoyu se používají k doplnění a zvýraznění chuti vývaru, pasta miso se používá k vytvoření zcela samostatné a komplexní chuti.
- Tonkotsu - poněkud odlišná varianta vývaru ramen, tonkotsu používá buď shio, nebo shoyu a vývar z vařících se vepřových kostí. Tento vývar má často bělavou barvu a výrazně se liší od ostatních výše uvedených druhů. Tonkotsu je méně častý než ostatní vývary, ale přesto je v Japonsku považován za oblíbený pokrm ramen.
Nudle ramen
Stejně jako výrazný vývar jsou velmi důležitou součástí ramenu nudle. Dodávají pokrmu chuť a obsah a hrají stejně důležitou roli jako ostatní ingredience.
Ramen nudle se obvykle vyrábějí s louhovou vodou (roztokem uhličitanu draselného), která jim dodává žlutou barvu, jež je s ramenem často spojována, a také jim pomáhá získat dobrou strukturu, aby se neztratily ve vývaru. Nudle ramen mohou mít různé tvary a velikosti, v některých oblastech Japonska se podávají rovné nudle, v některých kudrnaté, záleží na tom, kde se nacházíte.
Přílohy pro Ramen
Když už jsme se rozhodli pro vývar a nudle, dalším prvkem lahodného ramenu jsou zálivky, zde jsou některé z oblíbených zálivek, které se v něm pravidelně objevují.
- Chashu - jedná se o plátky pečeného nebo dušeného vepřového masa, které jsou často sladké.
- Kamaboko - jedná se o plátky ryby vařené v páře.
- Tamago - vejce uvařené natvrdo, na měkko nebo často marinované. Ta jsou velmi oblíbená téměř na všech druzích ramenu.
- Nori - Nori neboli mořské řasy jsou díky mnoha výživným látkám běžnou přílohou ramenu.
- Menma - Jedná se o ochucené nebo často fermentované bambusové výhonky.
- Kukuřice - Textura a chuť kukuřice se často používá k přidání dalšího prvku do pokrmů ramen.